Hiszpańska enpanada/kulebiak z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 55 min

Hiszpańska enpanada, to coś pomiędzy włoskim kalzone, naszym kulebiakiem. Można ją spożywać o dowolnej porze dnia i w dowolnych okolicznościach.Faszerowana jest najczęściej tuńczykiem w pomidorach i papryką lub mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Z ciasta możemy też zrobić paszteciki, rogaliki it

  • 55 min

Składniki:




  • SKŁADNIKI: blaszka 28x38 cm na 8-10 porcji
    Czas przygotowania 45 minut

    50 ml letniej wody
    50 ml białego wina
    50 ml oliwy Virgen Extra
    100 g masła lub smalcu
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    25 g świeżych drożdży
    1 jajko
    Ok.450 g mąki pszennej

    FARSZ:

    4-5 łyżek oliwy
    1 cebula
    1 czerwona papryka
    1 zielona papryka
    2 ząbki czosnku
    200 g tuńczyka z puszki (u mnie w zalewie octowej)
    szklanka pomidorów z puszki
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    pieprz, gałka muszkatołowa, sól, oregano

    Dodatkowo jedno roztrzepane jajko do posmarowania ciasta.






    Smacznego :)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kulebiak

Hiszpańska enpanada/kulebiak z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie farszu.
    Warzywa pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć cebulę, czosnek, paprykę.
    Do podsmażonych warzyw dodać pomidory z puszki, przyprawy i kawałki tuńczyka, krótko podsmażyć.
    Lekko przestudzić.
  • 2. Przygotowanie ciasta.
    W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem. wlać wszystkie składniki ciekłe, wymieszać.
    Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
    Ciasto powinno być bardzo elastyczne i gładkie.
    Gotowe ciasto podzielić na dwie części.
  • 3. Pod pierwszą część podłożyć pergamin i rozwałkować na cienki prostokąt (25x35 cm).
    Na rozwałkowane ciasto wyłożyć ciepły farsz, równomiernie rozprowadzić zachowując dwu-centymetrowy brzeg.
    Rozwałkować cienko drugą część ciasta, przykryć ciasto z farszem, wyrównać radełkiem brzegi (skrawki można wykorzystać do dekoracji enpanady), brzeg enpanady skleić palcami i zawinąć.
    Całość posmarować roztrzepanym jajkiem. W środku enpanady zrobić mały otwór/kominek.
    Udekorować resztkami ciasta.
    Piec w nagrzanym piekarniku w 200'C na złoty kolor ok.30 minut.
    Najlepiej smakuje gorąca. Zimną można podgrzać w opiekaczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować