Ciasto herbatnikowiec z budyniem

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto na zimno z masą krówkową, idealne na każde przyjęcie.Przepis dostałam od koleżanki

Składniki:

  • Masa budyniowa:
    mąka ziemniaczana - 5 łyżek
    mąka pszenna - 5 łyżek
    spirytus - 1 łyżka
    masło - 200 g
    mleko - 1 l
    żółtka jaj - 3 szt
    cukier - 0,5 szkl
    Dodatkowo:
    herbatniki jasne - 25 szt
    herbatniki czekoladowe - 50 szt
    galaretki wiśniowe - 2 opak
    płatki migdałowe
    masa krówka - 1 puszka
    woda gotowana do galaretek - 800 ml

Ciasto herbatnikowiec z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa budyniowa:

    Do rondla wlać pół litra mleka, dodać cukier, zagotować.
  • 2. Mąki wsypać do miski, dodać żółtka i pozostałe mleko, zmiksować, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy, ostudzić.
  • 3. Ostudzony budyń, utrzeć z masłem i spirytusem, podzielić masę na 3 części.
  • 4. Formę o wymiarach 25x36 cm wysmarować masłem, wyłożyć pierwszą warstwę herbatników jasnych i część masy budyniowej.
  • 5. Następnie na masie ułożyć warstwę herbatników czekoladowych i masę krówkową.
  • 6. Wyłożyć znów masę budyniową i warstwę herbatników czekoladowych.
  • 7. Przykryć herbatniki ostatnią częścią masy budyniowej.
  • 8. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, ostudzić.
  • 9. Tężejącą galaretkę wylać na masę budyniową i posypać migdałami.
  • 10. Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy