Ciasto herbatnikowiec z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa budyniowa:
Do rondla wlać pół litra mleka, dodać cukier, zagotować.
2.Mąki wsypać do miski, dodać żółtka i pozostałe mleko, zmiksować, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy, ostudzić.
3.Ostudzony budyń, utrzeć z masłem i spirytusem, podzielić masę na 3 części.
4.Formę o wymiarach 25x36 cm wysmarować masłem, wyłożyć pierwszą warstwę herbatników jasnych i część masy budyniowej.
5.Następnie na masie ułożyć warstwę herbatników czekoladowych i masę krówkową.
6.Wyłożyć znów masę budyniową i warstwę herbatników czekoladowych.
7.Przykryć herbatniki ostatnią częścią masy budyniowej.
8.Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, ostudzić.
9.Tężejącą galaretkę wylać na masę budyniową i posypać migdałami.
Komentarze