Herbatnikowe kwiaty

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 2 godz. 30 min

Łatwe w wykonaniu, można je zrobić razem z dziećmi. Idealnie się nadają na dziecięce przyjęcie, a także dla dorosłych.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 300g petit beurre kakaowych,
    250 g krówek,
    100ml mleka,
    50g masła,
    wiórki kokosowe do obtoczenia,
    płatki migdałowe.

    wersja dla dorosłych:
    300g petit beurre kakaowych,
    250 g krówek,
    50ml koniaku,
    50ml mleka,
    50g masła,
    wiórki kokosowe do obtoczenia,
    płatki migdałowe.

Herbatnikowe kwiaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki zmielić. W rondelku rozpuścić krówki z mlekiem. Do herbatników dodać masło i lekko ostudzone krówki (oraz koniak - w wersji dla dorosłych). Wszystko wymieszać do jednorodnej masy. Łyżeczką nabierać masę i formować z niej nieduże kulki (ok 2cm średnicy). Obtaczać je w wiórkach kokosowych i układać talerzu, do każdej kulki wkładać płatki migdałowe, by powstał kwiatek. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Porady

do obtoczenia zamiast wiórków kokosowych można wykorzystać rozdrobnione orzechy.

Komentarze

Podobne przepisy