Herbatniki z gorgonzolą i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę orzechów lub migdałów mielimy w mikserze na mączkę. Dosypujemy mąkę, sól, pieprz, proszek do pieczenia i krótko miksujemy. Dodajemy gorgonzolę i masło, i znowu krótko miksujemy, aż z ciasta zrobi się kula.
2.Dzielimy ciasto na dwie części, formujemy rurki o średnicy 3 cm i lekko naciskając, obtaczamy je w posiekanych nożem orzechach lub migdałach. Owijamy rurki w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
3.Po wyjęciu kroimy na krążkio grubości 1 cm. Przekładamy je na blachę i pieczemy w temperaturze 180 st. przez ok. 15 minut, do zarumienienia się ciastek.
Komentarze