Herbatka z pestek awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pestki z avocado dokładnie umyć, powycierać papierowym ręcznikiem i dobrze wysuszyć. Teraz, w okresie zimowym, najlepiej położyć je w miseczce lub papierowym kartoniku, na lub blisko grzejnika.
Wysuszone pestki obrać ze skorki, ktora zrobi się dość krucha i łamliwa.
Obrane pokroić w jak najmniejsza kostkę.
2.Pokrojone pestki ułożyć na blaszce i włożyć na około 4 - 5 minut do nagrzanego piekarnika
by się lekko zrumieniły . Najlepiej, gdy akurat coś w tym piekarniku pieczemy, by go nie włączać specjalnie do tych pestek. Takie zrumienione kawałki, po zmieleniu mają ładny, charakterystyczny zapach.
3.Zrumienione, dokładnie wystudzone pestki przełożyć do rozdrabniacza,. blendera i zmiksować, rozdrobnić. Szczerze mówiąc, nie udało mi się ich jeszcze ,w moim malutkim blenderze - rozdrabniaczu, zmielić na jednolity pyłek, wiec tak jak widać na zdjęciu, pozostaną jakieś większe kawałeczki rowniez.
4.Gotowy proszek- herbatka. wystarczy przesypać do słoiczka i gdy tylko najdzie nas ochota na avocadowa herbatkę, to wystarczy zalać ten proszek wrzątkiem, odczekać kilka minut i sobie wypić. Można sobie ja troszkę osłodzić, najlepiej miodem :)
5.Herbatka ma to do siebie, że im dłużej stoi tym bardziej jej kolor staje się intensywniejszy, trzeba tylko od czasu do czasu zamieszać łyżką, i poczekać aż proszek ponownie opadnie na dol. Kolor herbatki zależy również od ilości wsypanego proszku.
Komentarze