Herbata kaszubska "Karnawałowa"

5 (184 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Herbata kaszubska to połączenie doskonale wyselekcjonowanych owoców i kwiatów pochodzących z polskich sadów i łąk.Maliny,winogrona, aronie wzbogacone aromatem poziomki i kwiatów hibiskusa,chabrów.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - mieszanka malin,hibiskusa,liści winogron,aronii,poziomek: 1 łyżeczka
    - woda - wrzątek: 180 mililitrów
    - miód wielokwiatowy: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Herbata kaszubska "karnawałowa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • herbata 1. Suszoną mieszankę nazbiranych kwiatów i owoców przygotować do zaparzenia.Dawniej na Kaszubach w czasie karnawału pito specjalny napój, który można było spożywać jedynie w ostatki. Przyrządzany był z owoców, kwiatów starannie zbieranych, suszonych i przechowywanych przez cały rok specjalnie na ten dzień.
  • zaparzaqnie herbaty 2. Łyżeczkę mieszanki wsypać do kubeczka,zalać wrzątkiem,przykryć.Herbaty owocowe parzymy od 8 do 10 minut.
  • herbata zapusty kaszuby 3. Po 8-10 minutach wyjąć z zaparzacza mieszankę kwiatów i owoców,herbatę podawać gorącą.Można dodać do niej miód, uwielbiany przez Kaszubów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować