Na śląsku tak przygotowaną pastę rybną do chleba nazywa się hekele. Choć część ludzi zamiast masła dodaje musztardę ale obie wersje są bardzo smaczne.

Składniki:

  • 3 szt.solone śledzie
    1 duży ogórek kiszony lub 2 małe
    1 mała cebula
    2 jajka
    200 g masła
    świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.93 (174 ocen)

Hekele - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe hekele 1. Śledzie wymoczyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w drobniutką kostkę. Jajka ugotować na twardo, opłukać pod zimną wodą, obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę obrać. Ogórek kiszony i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko dodać do miękkiego masła,dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku pieprzem. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jajka Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować