Harira z kurczaka i ciecierzycy

0 (0 ocen)

To moje kolejne spotkanie z kuchnią arabską. Harira to gęsta marokańska zupa, której przyprawy rozgrzewają a składniki mają moc przywracania sił. Stawia na nogi muzułmanów po całodziennym poście w czasie ramadanu. Znajduje się na światowej top liście gęstych zup rozgrzewających.

Składniki:

  • 25 dag mięsa z kurczaka
    10 dag ciecierzycy
    posiekana cebula
    5 dag masła
    posiekana natka pietruszki
    1,2 – 1,5 l wody
    łyżeczka pieprzu
    2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki szafranu (dałam kurkumę)
    łyżeczka cynamonu (dałam 1/4)
    2 łyżki mąki
    1 jajko
    sok z 1/2 cytryny
    10 dag długoziarnistego ryżu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Harira z kurczaka i ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę namoczyć przez noc w zimnej wodzie.
    Masło roztopić w rondlu, uważając, by nie przyrumienić. Włożyć pokrojone w kostkę lub kawałki mięso, osączoną ciecierzycę i cebulę, dodać pieprz, szafran, sól i cynamon. Smażyć 2-3 minuty, cały czas mieszając. Potem wlać wodę, zagotować. Przykryć, gotować około godziny na maleńkim ogniu do momentu, aż ciecierzyca będzie zupełnie miękka. Wsypać dokładnie wypłukany ryż, gotować jeszcze 15-20 min. Dodać natkę, wlać mąkę rozprowadzoną w odrobinie wody, szybko doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Jeśli zupa jest za gęsta, dolać trochę wody lub bulionu. Zdjąć z ognia, wlać roztrzepane jajko, energicznie przy tym mieszając. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować