Moja wersja tradycyjnej, lekko pikantnej, rozgrzewającej węgierskiej zupy rybnej na bazie aromatycznej papryki, pachnącej cebuli, pomidorów i delikatnego fileta z miruny.
Halaszle czyli węgierska zupa rybna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i odstawić
na 20 minut.
2.Marchew obrać i pokroić w półplasterki, ziemniaki i papryki w większą kostkę.
3.Na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić drobno posiekaną cebulę
z czosnkiem, dodać pokrojone warzywa i całość lekko podsmażyć. Następnie wsypać paprykę ostrą, wędzoną, słodką, dodać sól i pieprz, całość podlać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Dodać pomidory
z puszki i wszystko gotować kilka minut, następnie dodać pokrojoną rybę i gotować około 15 minut. W razie konieczności doprawić całość solą
i pieprzem.
4.Zupę rybną podawać z posiekaną natką z pietruszki.
Komentarze