Habas a la Catalana - bób po katalońsku

0 (0 ocen)

  • 50 min

Lubimy hiszpańskie smaki. Tym razem chcieliśmy zaproponować Wam danie z bobu. Proste ,a zarazem smaczne jednogarnkowe danie. Bób po katalońsku smakuje rewelacyjnie.

  • 50 min

Składniki:

  • łyżka masła
    łyżka oliwy z oliwek
    100 g surowego wędzonego boczku
    200 g kaszanki
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    150 g pomidorów
    łyżeczka posiekanej mięty
    szczypta pieprzu cayenne
    250 ml białego wytrawnego wina
    2 kg bobu
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Habas a la catalana - bób po katalońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób obieramy. Oliwę i masło rozgrzewamy ,wrzucamy pokrojony w kostkę boczek ,pokrojoną w plasterki kaszankę ,posiekaną cebulę oraz czosnek ,pokrojone w kostkę pomidory ,posiekaną miętę ,pieprz cayenne ,zalewamy winem i gotujemy 15 min (do odparowania wina). Następnie dodajemy bób ,doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy na wolnym ogniu 20 min (do miękkości bobu).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować