Hamburgery z frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i pokroić. Usmażyć frytki.
2.Mięso i chleb zemleć w maszynce. Dodać jajko, pokrojonego w kostkę ogórka, przyprawy i 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dokładnie wymieszać.
3.2 plasterki sera przekroić na pół. Mięso podzielić na 4 części. Formować kotlety z plasterkiem sera w środku. Smażyć bez tłuszczu na teflonowej patelni na bardzo małym ogniu.
4.Pekinkę poszatkować. Jogurt wymieszać z 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, koperkiem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Połowę sosu wlać do pekinki. Wymieszać.
5.Bułki przekroić na pół, można wydrążyć środek. Na spód nałożyć kapusty z sosem, na to usmażonego burgera, polać go sosem i dołożyć po 2-3 plasterki pomidora i ogórka. Przykryć drugą połową bułki. Zajadać z frytkami.
Komentarze