340 g mąki pszennej
100 ml wody
100 ml mleka
1 łyżeczka cukru
4 g drożdży suchych lub 8 g świeżych
1 łyżka masła (rozpuścić w garnuszku)
1 łyżeczka soli
jajko do smarowania
sezam do posypania
Hamburger wegetariański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BUŁKI:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać. Masło przed wrzuceniem rozpuścić w rondelku.
Ciasto przełożyć na blat i wyrobić.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 6 części. Z każdej uformować bułeczki i trochę je spłaszczyć. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Wyrośnięte bułki delikatnie spłaszczyć, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.
Po upieczeniu trzeba chwilę poczekać aby bułeczki zmiękły.
2.BURGER (8szt):
Cieciorkę zostawić do namoczenia na noc lub na min 6 godzin. Następnie odlać wodę i przelać świeżą. Gotować przez ok. 1 godzinę do miękkości, podlewając wodą w razie potrzeby.
Ugotowaną cieciorkę zblenderować razem z wodą w której została ugotowana. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Dosypać zioła: posiekaną natkę pietruszki, kmin, kolendrę, sól, pieprz i ostrą paprykę. Wymieszać wszystkie składniki. Dodać jajko i mąkę. Wymieszać. Można dodać 1 łyżkę oleju żeby lepiej się smażyło lub jeśli ciasto jest za suche.
Smażyć na oleju na złoty kolor.
3.PRAŻONA CEBULA:
Cebulę pokroić w kostkę (nie za drobną) i rozłączyć wszystkie jej warstwy od siebie. Wrzucić do miseczki razem z 1 łyżką mąki i wymieszać (obtoczyć cebulę w mące). Wrzucić cebulę na gorący olej i smażyć w głębokim oleju do złotego kolory. Wyjąć i na ręczniku papierowym lub serwetce odsączyć nadmiar tłuszczu,
4.SOS:
Połączyć w równych proporcjach majonez, ketchup i musztardę. Dobrze wymieszać.
5.Przekroić bułkę. W środek włożyć burgera, polać go sosem, położyć pomidor, ogórek świeży, kapustę pekińską i posypać prażoną cebulą. Przykryć górną warstwą bułki. Można dodać również inne składniki według smaków jakie lubimy.
Smacznego!
Komentarze