Gzika czyli twaróg do chleba i nie tylko

4.5 (193 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tradycyjne danie kuchnii wielkopolskiej

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - tłusty lub półtłusty twaróg: 250 gramów
    - śmietana, najlepiej kwaśna około: 4 łyżki
    - posiekany szczypior lub dymka, pęczek: 0.5 sztuki
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
    - opcjonalnie inne warzywa wg. uznania (posiekana zielenina, rzodkiewka, ogórek, papryka, pomidor): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Gzika czyli twaróg do chleba i nie tylko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozetrzeć ze śmietaną na gładką masę. Dodać dymke i warzywa (pokrojone w kostkę), przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z podanych warzyw możemy dodać wybrane lub wcale, ale im więcej dodatków tym serek jest smaczniejszy. Niektórzy podają ten serek z młodymi ziemniakami jako danie obiadowe, wtedy podana ilość wystarcza na 2 osoby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bezglutenowa Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować