Dla moich domowników gulaszowa musi spełniać dwa warunki, dużo mięsa i kładzionych klusek. W zupie nie może zabraknąć kminku, dobrych pomidorów i świeżej papryki. Na jesienno zimowy czas to fantastyczna sycąca zupa.
60 min
Dla 6 osób
Składniki:
Składniki:
1,2 kg mięsa wieprzowego, ja polecam mięso z golonki
1 puszka pomidorów lub 3-4 świeże pomidory
2 cebule
4 - 5 łyżek smalcu
1 czerwona papryka
5 ziemniaków
1 i 1/2 łyżeczki ostrej papryki
3 łyżeczki słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka mielonego kminku lub w ziarenkach
2 liście laurowe
3/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub 4-5 ziaren
sól
pieprz
maga
domowy bulion lub kostki rosołowe
świeża natka pietruszki
Zupa gulaszowa z kluskami kładzionymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W dużym garnku rozgrzewamy smalec i obsmażamy mięso pokrojone w kostkę. Na patelni smażymy cebulę pokrojona w talarki, łączymy z przysmażonym mięsem, podlewamy bulionem, dodajemy przyprawy i pomidory z puszki, dusimy razem ok 30 minut.
2. Ziemniaki i paprykę kroimy w kostkę. Gdy mięso zmięknie dodajemy ziemniaki i paprykę, gotujemy razem ok 15 minut, warzywa nie mają się rozpaść tylko pozostać w całości.
3. Łączymy ze sobą składniki na kluski, ucieramy je łyżką jak kogel mogel, ciasto powinno wyjść bardzo gęste, ma się rwać , a nie lać. Gotowe ciasto na kładzione nabieramy na koniec łyżki i wkładamy do bulgoczącej zupy, klucha spadnie, a my nabieramy następna porcję i tak do końca.
4. Zupę wg. potrzeb podlewamy woda lub bulionem, doprawiamy do smaku, konsystencja powinna być dość gęsta i treściwa. Pod koniec gdy dodamy kluski należy razem gotować ok. 5 minut. Gulaszową można podać z chlebem lub ziemniakami, wspaniale się komponuje ze świeżą natką pietruszki.
Komentarze