Gulasz ziemniaczany

5 (152 ocen)

Mega tanie i mega pyszne danko:) do tego niezbyt długo się robi,a wspaniale rozgrzewa i syci, zapraszam:)

Składniki:

  • 750 g ziemniaków ( po obraniu)
    2 cebule
    1/2 czerwonej papryki
    3 konserwowe ogórki
    150 g kiełbasy
    1/2 kostki grzybowej
    1 kostka drobiowa
    1 łyżka margaryny
    1 łyżka oleju
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 listek laurowy
    1 łyżeczka papryki slodkiej w proszku
    1,5 łyżeczki suszonego majeranku
    1/2 łyżeczki kminku
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki pokroić w ćwiartki 1. Obie kostki rosołowe przełożyć do rondelka i zalać litrem wrzątku i rozpuścić.Ziemniaki umyć i osuszyć. Jednego odłożyć na bok, a resztę pokroić w ćwiartki. Cebulę pokroić w pół plasterki.
  • do zeszklonej cebuli dodać kiełbase 2. W dużym rondlu roztopić margarynę i dodać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać do niej paprykę, majeranek i zesmażyć. Kiełbasę pokroić w małą kostkę i dodać do cebuli. Zrumienić ją.
  • dodać ziemniaki i zalać bulionem 3. Następnie dodać ziemniaki, oraz listek laurowy. Wymieszać. Dodać koncentrat i znów dobrze wymieszać. Wlać bulion z kostek i doprowadzić do wrzenia. Pod przykryciem. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości.Paprykę i ogórki pokroić w małą kostkę i dodać do garnka gdy ziemniaki będą na wpół miękkie. Dodać kminek.
  • dodać straty ziemniak 4. Na około 3 minuty przed końcem gotowania odłożonego ziemniaka zetrzeć na tarce o małych oczkach i wymieszać go z mąką. Dodać do garnka i zagotować. Doprawić sola i pieprzem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować