Gulasz zapiekany pod francuskim ciastem

4.5 (173 ocen)

  • 30 min

Gulasz pod pyszną chrupiącą skorupką

  • 30 min

Składniki:

  • 600 g mięsa wieprzowina od szynki
    1 cebula
    2 marchewki
    kilka grzybków suszonych
    1 łodyga selera naciowego
    2 łyżki keczupu
    pół szkl czerwonej soczewicy
    papryka
    sól
    pieprz
    1 ząbek czosnku
    pół łyżeczki suszonych pomidorów
    1 łyżeczka cukru
    szczypta chili
    szczypta kminku
    4-5 średnich ziemniaków
    100 g żółtego sera
    ciasto francuskie
    jajko do posmarowania
    kminek do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz zapiekany pod francuskim ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gulasz 1. Mięso pokroić na kawałki, niezbyt małe, cebulę przekroić w ósemki, marchewkę w grube słupki,
    seler na kawałeczki, drobno posiekać czosnek.
  • gulasz 2. Wszystko włożyć do garnka do duszenia, dodać grzybki i przyprawy, podlać wodą lub bulionem ok 1 szkl. Wymieszać i gotować pod przykryciem ok 20 min, po tym czasie do zagęszczenia dodać czerwoną soczewicę i teraz należy mieszać nieco częściej.
  • gulasz zapiekany pod francuskim ciastem 3. Do gulaszu dodać ziemniaki, nałożyć do kamionkowych miseczek posypać startym żółtym serem i przykryć ponacinanym lekko ciastem francuskim. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem.

    Zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku, 200 st ok 40 min. Do czasu kiedy ciasto ładnie się przyrumieni.
  • gulasz pod ciastem francuskim 4. W międzyczasie obrać i ugotować ziemniaki, odcedzić i przekroić na dość spore kawałki.
    Gulasz należy gotować ok godzinę. W razie potrzeby dodać wody lub bulionu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować