Gulasz z szynki z kaszą gryczaną, marchewką i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

aromatyczny i naturalny.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego z szynki na gulasz
    2 łyżki masła klarowanego
    2 cebule
    Sól, pieprz
    Vegeta natur
    Papryka słodka i ostra
    Liść laurowy
    2 ziela angielskie
    Szczypta majeranku
    4 pieczarki pokrojone w plasterki
    1 szklanka marchewki pokrojonej w kostkę
    2 torebki kaszy gryczanej
    3 szklanki wody
    1,5 łyżki mąki kukurydzianej

Gulasz z szynki z kaszą gryczaną, marchewką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną wrzucamy na osoloną wrzącą wodę, zmniejszamy ogień i gotujemy około 16 minut.

    Mięso kroimy na mniejszą kostkę, smażymy na maśle na patelni. Gdy zmieni kolor dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Dusimy około 15 minut. Do głębszego garnka wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy mięso z cebulą (wraz z powstałym sosem). Dodajemy liść laurowy, 2 ziela, pieczarki i marchewkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami i vegetą. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec zagęszczamy mąką.

    Podawaj posypane świeżą natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy