Delikatne chude mięsko z szynki wieprzowej, do tego niskokaloryczne pieczarki i pełna wartości odżywczych ciecierzyca, która doskonale wpłynie na nasz układ trawienny i wzmocni naszą odporność.
Składniki:
300 g chudej szynki wieprzowej
400 ml bulionu grzybowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
1 puszka ciecierzycy
200 g małych pieczarek
3 łyżki oleju rzepakowego
przyprawy: sól, pieprz, ostra mielona papryka, majeranek
Gulasz z szynki z ciecierzycą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, mieloną papryką i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Wymieszać z olejem i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
W między czasie pieczarki oczyścić, przekroić każdą na pół i ugotować w bulionie grzybowym.
2.Mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię i krótko przesmażyć. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podlać bulionem z gotowania pieczarek i dodać liście laurowe i ziele angielskie. Tak przygotowane mięsko dusić ok. godziny na małym ogniu. Gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodać na patelnię wcześniej ugotowane pieczarki i odsączoną ciecierzycę z puszki. Gotować jeszcze wszystko razem ok. 10 minut. Przyprawić na końcu do smaku solą i pieprzem.
Komentarze