Gulasz z szynki z ciecierzycą i pieczarkami

0 (0 ocen)

Delikatne chude mięsko z szynki wieprzowej, do tego niskokaloryczne pieczarki i pełna wartości odżywczych ciecierzyca, która doskonale wpłynie na nasz układ trawienny i wzmocni naszą odporność.

Składniki:


  • 300 g chudej szynki wieprzowej
    400 ml bulionu grzybowego
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    2 kulki ziela angielskiego
    1 puszka ciecierzycy
    200 g małych pieczarek
    3 łyżki oleju rzepakowego
    przyprawy: sól, pieprz, ostra mielona papryka, majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Gulasz Szynki

Gulasz z szynki z ciecierzycą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, mieloną papryką i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Wymieszać z olejem i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    W między czasie pieczarki oczyścić, przekroić każdą na pół i ugotować w bulionie grzybowym.
  • 2. Mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię i krótko przesmażyć. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podlać bulionem z gotowania pieczarek i dodać liście laurowe i ziele angielskie. Tak przygotowane mięsko dusić ok. godziny na małym ogniu. Gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodać na patelnię wcześniej ugotowane pieczarki i odsączoną ciecierzycę z puszki. Gotować jeszcze wszystko razem ok. 10 minut. Przyprawić na końcu do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Mięso Pieczarki Szynka Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować