Dawno nie było gulaszu, a taki z kurczaka, z dodatkiem kaszy jęczmiennej to prawdziwie rozgrzewające danie w zimowe dni, z suszonymi ziołami, nie ma nic lepszego, w dodatku to danie dla całej rodziny!
20 min
Składniki:
1 pojedynczy filet z kurczaka
1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
1 mała cebula
2 łyżki czerwonej, słodką papryki w proszku
oliwa z oliwek dobrej jakości
1 - 2 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki wody
sól do smaku
4 łyżki domowej przyprawy do sałatek
Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowaną kaszę przekładamy do garnka, mieszamy z 2 łyżkami domowej przyprawy do sałatek, trzymamy w cieple.
Obraną cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie z oliwek razem z czerwoną papryką w proszku.
Gdy cebule nabierze koloru papryki, dodajemy pokrojony, oczyszczony filet z kurczaka oraz 2 łyżki domowej przyprawy do sałatek, mieszamy i obsmażamy mięso. Zalewamy 1/2 szklanki wody.
Gdy mięso zmięknie przygotowujemy zawiesinę z 1 szklanki wody i 1 - 2 łyżek mąki, stopniowo wlewamy do gorącego sosu i mieszamy. Czekam, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku.
Podajemy z ziołową kaszą jęczmienną.
Komentarze