Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną

4.46 (189 ocen)

  • 20 min

Dawno nie było gulaszu, a taki z kurczaka, z dodatkiem kaszy jęczmiennej to prawdziwie rozgrzewające danie w zimowe dni, z suszonymi ziołami, nie ma nic lepszego, w dodatku to danie dla całej rodziny!

  • 20 min

Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
    1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
    1 mała cebula
    2 łyżki czerwonej, słodką papryki w proszku
    oliwa z oliwek dobrej jakości
    1 - 2 łyżki mąki pszennej
    1,5 szklanki wody
    sól do smaku
    4 łyżki domowej przyprawy do sałatek
Wystaw ocenę:

4.46 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowaną kaszę przekładamy do garnka, mieszamy z 2 łyżkami domowej przyprawy do sałatek, trzymamy w cieple.
    Obraną cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie z oliwek razem z czerwoną papryką w proszku.
    Gdy cebule nabierze koloru papryki, dodajemy pokrojony, oczyszczony filet z kurczaka oraz 2 łyżki domowej przyprawy do sałatek, mieszamy i obsmażamy mięso. Zalewamy 1/2 szklanki wody.
    Gdy mięso zmięknie przygotowujemy zawiesinę z 1 szklanki wody i 1 - 2 łyżek mąki, stopniowo wlewamy do gorącego sosu i mieszamy. Czekam, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku.
    Podajemy z ziołową kaszą jęczmienną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować