Gulasz z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy
i kroimy w małe kawałki.
Cebule obieramy i kroimy
w kostkę. Paprykę osączamy z zalewy i kroimy w kawałki
(zalewę zachowujemy).
2.Mięso podsmażamy w rondlu
na rozgrzanym oleju.
Wsypujemy cebulę, mieszamy.
Doprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
3.Mięso podlewamy wodą.
Oprószamy mieloną papryką.
Dusimy. Gdy mięso zmięknie,
dodajemy paprykę konserwową
i zalewę. Mieszamy. Chwilę
dusimy.
4.Z mąki i ok. szklanki wody
wyrabiamy ciasto. Odrywamy
małe kawałki, spłaszczamy
i dodajemy do gulaszu. Gotujemy
do miękkości. Ewentualnie
dolewamy wody. Doprawiamy
i zagotowujemy.
Porady
● Mięso przed duszeniem możemy zamarynować w oleju z octem winnym, ziołami prowansalskimi
i musztardą.
Komentarze