Gulasz z kluseczkami

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 20 min

Studiuję w Akademii Morskiej w Gdyni. To danie można przygotować wcześniej, bo odgrzewane jest jeszcze lepsze.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ● 1 kg mięsa wieprzowego na gulasz (łopatki albo szynki bez kości)
    ● słoik papryki konserwowej
    ● 50 dag cebuli
    ● 2 szkl. mąki
    ● sól
    ● pieprz
    ● łyżka słodkiej mielonej papryki
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy
    i kroimy w małe kawałki.
    Cebule obieramy i kroimy
    w kostkę. Paprykę osączamy z zalewy i kroimy w kawałki
    (zalewę zachowujemy).
  • 2. Mięso podsmażamy w rondlu
    na rozgrzanym oleju.
    Wsypujemy cebulę, mieszamy.
    Doprawiamy do smaku
    solą i pieprzem.
  • Gulasz z kluseczkami 3. Mięso podlewamy wodą.
    Oprószamy mieloną papryką.
    Dusimy. Gdy mięso zmięknie,
    dodajemy paprykę konserwową
    i zalewę. Mieszamy. Chwilę
    dusimy.
  • 4. Z mąki i ok. szklanki wody
    wyrabiamy ciasto. Odrywamy
    małe kawałki, spłaszczamy
    i dodajemy do gulaszu. Gotujemy
    do miękkości. Ewentualnie
    dolewamy wody. Doprawiamy
    i zagotowujemy.

Porady

● Mięso przed duszeniem możemy zamarynować w oleju z octem winnym, ziołami prowansalskimi i musztardą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować