Lata praktyki zrobiły swoje i do perfekcji opanowałam przygotowywanie szybkich obiadów.Jednocześnie są one sycące, bo moim chłopakom apetyty zawsze dopisują.
Składniki:
● 60 dag mięsa z kurczaka lub z indyka
● 2 cebule
● 2 ząbki czosnku
● 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
● olej do smażenia
● 2 listki laurowe
● sól, pieprz, słodka papryka w proszku
● 2 torebki kaszy gryczanej
● 15 dag pieczarek
● 1 marchewka
● kawałek selera
● natka pietruszki
Gulasz z kaszą gryczaną i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Opłukane mięso kroimy
w kostkę i rumienimy na gorącym
tłuszczu. Dodajemy pokrojone
cebule i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli. W tym
czasie do wrzącej i lekko osolonej
wody wrzucamy kaszę gryczaną
i gotujemy na sypko.
2.Mięso z cebulą przekładamy
do rondla, dodajemy listki laurowe
i zalewamy szklanką bulionu.
Dusimy do miękkości, doprawiamy
do smaku.
3.Obieramy i myjemy marchewkę
i selera, kroimy w kostkę.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy
w plasterki. Wrzucamy na
tłuszcz po smażeniu mięsa
i podsmażamy. Podlewamy połową
szklanki bulionu, przyprawiamy
i dusimy do miękkości
warzyw. Mieszamy z ugotowaną
kaszą, chwilę podgrzewamy.
Posypujemy drobno posiekaną
natką pietruszki.
Komentarze