Gulasz z jagnięciny

4.46 (149 ocen)

Dzisiaj na obiad jagnięcina- nie każdy ją lubi, ale zapewniam, że tą z tego przepisu każdy polubi :) Jest kruchutka i rozpada się pod widelcem :)

Składniki:

  • 720 g jagnięciny
    120 g boczku
    3 ząbki czosnku
    cebula
    2 marchewki
    pietruszka
    300 ml czerwonego wina
    300 ml bulionu (ja użyłam warzywnego)
    200 g pieczarek
    puszka pomidorów krojonych
    oliwa z oliwek
    2 łyżki masła
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżki cukru
    pieprz, suszony lub świeży rozmaryn i tymianek, czerwona ostra papryka, 2 goździki (można pominąć)
    1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
    dodatkowo:
    tłuczone ziemniaczki z gałką muszkatołową
    brokuły i kalafior ugotowane na parze
Wystaw ocenę:

4.46 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z jagnięciny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W większym garnku na odrobinie oliwy podsmażyć boczek, następnie dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć kilka minut.
  • 2. Następnie dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę, smażymy jeszcze około 5 minut.
  • 3. Wlewamy wino i bulion, dodajemy też pomidory z puszki, mieszamy i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i przyprawiamy. Wrzucamy mięso, przykrywamy i gotujemy 2 godziny na małym ogniu.
  • 4. Po tym czasie na maśle podsmażamy pokrojone w większe kawałki pieczarki i dodajemy do gulaszu. Gotujemy kolejne 15 minut.
  • 5. Jeśli gulasz jest za rzadki przesiewamy do niego łyżkę mąki i mieszamy.
    Podajemy z ziemniaczkami i warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować