Gulasz z indyka z pieczarkami i papryką

4.83 (218 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 min

Jak dla mnie gulasz idealny, nie tak czasochłonny jak tradycyjny wołowy, za to równie pyszny. Można podawać na wiele sposobów - z kaszą, z ryżem, z makaronem lub z kluskami. Tak przygotowany gulasz z indyka z pieczarkami i papryką to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

  • 1 min

Składniki:

  • 500 - 600 g mięsa uda z indyka
    1-2 papryki
    2 cebule
    200 - 250 g pieczarek
    1 por
    400 - 500 ml bulionu drobiowego
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
    1 liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    ew. śmietana na końcu
Wystaw ocenę:

4.83 (218 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z indyka z pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, odkroić wszelkie ścięgna, pokroić w kostkę i opruszyć lekko papryką słodką. Podsmażyć na oliwie na złoty kolor i przerzucić do rondelka.
  • 2. Cebulę i pora pokroić, opruszyć odrobiną cukru i pieprzem i zeszklić na oliwie, dolać trochę bulionu i smażyć przez chwilę dalej. Dodać do mięsa.
  • 3. Następnie pokroić paprykę i pieczarki, opruszyć papryką słodką i również podsmażyć na oliwie, na końcu dodając trochę bulionu. Dodać do mięsa.
  • 4. Wlać resztę bulionu, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie, doprawić gulasz do smaku, solą ew. papryką ostrą i dusić ok. 20-25 min.
    Dodać dwie łyżki śmietany i gotować bez przykrycia, na małym ogniu ok. 5-10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Kwaśna śmietana Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na zupę - zupa gulaszowa oraz świetne danie - fasolka po bretońsku

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować