GULASZ Z INDYKA

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz.

Lekka potrawa. Mięciutkie mięso w pysznym sosie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 1,20 kg gulaszowego mięsa z indyka
    Marynata :
    - 1 łyżka vegety
    - 1 łyżeczka papryki słodkiej
    - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    - 1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej "5 smaków"
    - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    Ponadto :
    - 3 łyżki oleju
    - 2 cebule
    - 1/2 czerwonej papryki
    - kawałeczek selera
    - 1 średnia marchewka
    - 1/2 puszki zielonego groszku
    - 1 łyżka keczupu
    - 1 łyżka maki do zagęszczenia sosu
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przystawki

Gulasz z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty wymieszać dokładnie z mięsem, tak żeby pokryły całą jego powierzchnię. Dać do lodówki na 1 godzinę.
  • 2. Dać mięso do rondla na rozgrzany olej. Opiec mięso, mieszając, żeby się nie przypaliło.Następnie mięso podlać wodą i dusić pod przykryciem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Seler i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać przygotowane warzywa do mięsa i dusić uzupełniając wodą ubytek
    sosu. Jak mięso będzie miękkie, dodać keczup i groszek. Jeszcze chwilę pogotować. Przyprawić solą i pieprzem (uważać, bo przyprawa
    "5 smaków" jest ostra).
    Rozmieszać mąkę z wodą i zagęścić sos.
    Gulasz podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluseczkami i z dowolną surówką jako danie obiadowe.

Porady

Gulasz podany z pieczywem może być przystawką, lub gorącą kolacją.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować