Jesienne danie na rozgrzanie do tego syte i pachnące lasem. Chleb jest prosty do zrobienia i każdy sobie z nim poradzi. Podgrzybki z dynią w duecie świetnie się łączą.
2 godz. 30 min
Składniki:
chleb:
300 g mąki pszennej typ 650
1/2 łyżeczki soli płaska
1 łyżka oliwy
2 dkg drożdży
150 ml wody letniej
szczypta cukru
Gulasz:
25 dkg mięsa od łopatki
1/2 dyni h
20 dkg podgrzybków
1 cebula
1/2 papryki czerwonej
sól, pieprz
przyprawa do gulaszu
papryka wędzona
1 łyżeczka krupczatki płaska
1/3 szklanki śmietany 30 %
1/2 litra bulionu drobiowego
Gulasz z grzybami w chlebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Drożdże przekładam do miski, dolewam wody letniej około 1/5 szklanki dodaję mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.
2.Do zaczynu dodaję mąkę, sól, oliwę, wodę letnią i wyrabiam ciasto mikserem. Ma być dość zwarte. Odstawiam na dwie godziny pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam i formuję okrągły bochenek, zostawiam trochę ciast na zrobienie kulki dekielka. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam go do temp 240 stopni góra dół. Chleb przekładam na blaszkę, kulkę smaruje białkiem i przyklejam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 10 minut, zmniejszam na temp 170 stopni i piekę jeszcze około 20-25 minut aż będzie zarumieniony a od spodu uderzając nożem będzie wydawał głuchy odgłos.
3.Po wyjęciu z piekarnika spryskuję chleb wodą zimną. Jak ostygnie ścinam wierzch chleba, wydrążam środek. Gulasz podaję w chlebie.
4.Mięso kroję w kostkę małą. Cebule drobno kroję przesmażam na oleju, dodaję łopatkę i dalej smażę około 5 minut, solę, pieprzę. Zalewam bulionem i gotuję około godzinę aż mięso będzie miękkie.
5.Dynię obieram i kroję w kostkę dodaję do łopatki i gotuję razem aż bezie miękka dynia.
6.Na osobnej patelni przesmażam paprykę i grzyby pokrojone. Dodaję do gulaszu.Doprawiam sola, pieprzem, papryką wędzoną, przyprawą do gulaszu.. Mąkę rozrabiam w zimnej wodzie dolewam do zupy i zagotuję. Na końcu dodaję śmietanę i mieszam. Podaję z natką pietruszki.
Komentarze