Gulasz z fasolką szparagową i żurawiną

0 (0 ocen)

Żurawina doskonale pasuje do pikantnego mięsa.

Składniki:

  • ½ kg mięsa wieprzowego bez kości
    10 dag wędzonego boczku
    10 dag suszonej żurawiny
    opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
    1 cebula
    4-5 ząbków czosnku
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżka przyprawy jarzynka
    sól, pieprz
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    olej do smażenia
    łyżka posiekanej natki pietruszki

Gulasz z fasolką szparagową i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte mięso pokroić na kawałki, natrzeć solą, pieprzem i papryką, odstawić do lodówki na 2 godziny. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i razem z mięsem przesmażyć na rozgrzanym oleju. Dolać 2 szklanki wody i dusić 20 minut.
  • 2. Następnie dodać posiekany czosnek, fasolkę, żurawinę, jarzynkę i dusić do miękkości mięsa i fasolki. Mąkę rozprowadzić niewielką ilością wody i wlać do gulaszu, mieszając. Gotować jeszcze chwilę, doprawić solą, pieprzem i posypać natką. Proponuję podawać z makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy