Gulasz z fasolką szparagową

4.49 (179 ocen)

Gulasz to świetny przykład dania jednogarnkowego, gdzie smaki i aromaty składników pięknie się przenikają. Przygotowałam letnia wersje z dodatkiem fasolki szparagowej i cukinii dzięki czemu danie jest lżejsze ale równie pyszne co wersja tradycyjna.

Składniki:

  • 3 białe cebule
    3 ząbki czosnku
    1kg wołowiny
    sól, czarny pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liście laurowe
    oliwa do podsmażenia
    mąka około 2 łyżek
    1l bulionu
    puszka krojonych pomidorów
    0,5–1 kg żółtej fasolki szparagowej
    czerwona papryka
    średnia cukinia
    ½ puszki kukurydzy
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Gulasz z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz z fasolką szparagową 1. Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. Szklimy w garnku o szerokim dnie na odrobinie oleju. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę o wielkości jaką lubimy. Wołowinę dokładamy do cebulki i przesmażamy aż zmieni kolor i się „zamknie”, tak żeby smak mięsa nie uciekał w czasie duszenia. Przyprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodka i ostra papryką oraz ziołami prowansalskimi. Dokładamy kilka listków laurowych i parę kulek ziela angielskiego. Ja wkładam je do małych woreczków z organzy. Dzięki temu łatwo je wyciągnąć i nikt przez przypadek nie natrafi na kulkę ziela ;) Mięso oprószamy niewielka ilością mąki.
  • Gulasz z fasolką szparagową 2. Całość podlewamy połową bulionu oraz dodajemy pokrojone pomidory z puszki. Zmniejszamy moc kuchenki i przykrywamy pokrywką. Dusimy około 50-60 minut.
  • Gulasz z fasolką szparagową 3. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o długości około 3 cm. Ja dodałam 1 kg fasolki, jeśli chcecie by gulasz był bardziej mięsny dodajcie połowę.
    Czerwona paprykę i cukinię kroimy w kostkę.
    Do mięsa dokładamy paprykę i fasolkę i dusimy kolejne 25-30 minut aż fasolka będzie niemal miękka. Na końcu dodajemy kukurydzę i cukinię i dusimy jeszcze kilka minut aż warzywa zmiękną. Wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy do smaku tymi samymi przyprawami, które używaliśmy wcześniej.
    Serwujemy z kaszą gryczana lub kluseczkami
  • Gulasz z fasolką szparagową 4. Do mięsa dokładamy paprykę i fasolkę i dusimy kolejne 25-30 minut aż fasolka będzie niemal miękka. Na końcu dodajemy kukurydzę i cukinię i dusimy jeszcze kilka minut aż warzywa zmiękną. Wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy do smaku tymi samymi przyprawami, które używaliśmy wcześniej.
    Serwujemy z kaszą gryczana lub kluseczkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Mięso Fasola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować