600 g łopatki wieprzowej bez kości
100 g boczku wędzonego
1 cebula
100 g suszonych śliwek
2 ząbki czosnku
300 g fasolki szparagowej (ja użyłam mieszanki warzywnej kalifornia)
łyżeczka ostrej papryki
250 ml bulionu
pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz
Gulasz z fasolką i suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj i pokrój w kostkę o boku 2-3 cm. Boczek pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj i utrzyj z odrobiną soli. Mięso natrzyj solą, pieprzem oraz papryką i odstaw na 2 godz. w chłodne miejsce.
2.W rondlu rozgrzej olej i przesmaż na nim mięso z boczkiem na rumiano, dodaj cebulę, a kiedy się zeszkli, podlej całość bulionem i duś pod przykryciem ok. 20 min. Po tym czasie dodaj suszone śliwki, a po kolejnych 10 min wsyp fasolkę szparagową. Gulasz przypraw do smaku, posyp posiekaną natką pietruszki
Komentarze