Gulasz z dyni, podudzi kurczaka i makaronu

0 (0 ocen)

  • 35 min

Kiedy dynia zaczyna królować w kuchni to znak że jesień stoi pod drzwiami z całą ferią barw, smaków i zapachów. Ja swoją dynię właśnie zerwałam z ogrodu i zrobiłam danie jednogarnkowe, smaczne i pożywne, cały obiad w 35 minut.

  • 35 min

Składniki:

  • 80 dag podudzi z kurczaka bez skóry i kości
    70 dag świeżej dyni
    400 ml rosołu
    1 mała cukinia
    20 dag makaronu świderki
    6 dużych pieczarek
    2 średnie cebule
    2 ząbki czosnku
    3-4 łyżki oliwy
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    Szczypta mielonego chili
    Sól i pieprz do smaku
    1 łyżeczka suszonych ziół z lubczykiem, natką pieruszki
    2 łyżki słodkiej śmietanki
    Natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gulasz z dyni, podudzi kurczaka i makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-29esx6t 1. Mięso myję, kroję w kostkę, oprószam solą, pieprzem oraz słodką papryką, podlewam oliwą, mieszam, odstawiam na 5 minut, po czym duszę 10 minut, dodając w trakcie pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek z cebulą duszę 5 minut.
  • image-1y8j4jp 2. Dodaję obraną ze skóry dynię pokrojoną w kostkę oraz cukinię i pieczarki, podlewam całość rosołem, przykrywam i duszę na małym ogniu 20 minut-aż warzywa i mięso będą miękkie, wsypuję suchy makaron, gotuję jeszcze 4 minuty, zabielam słodką śmietanką.
  • image-21swub0 3. Zestawiam z ognia i czekam chwilę aż makaron dojdzie w sosie. Doprawiam ewentualnie jeszcze do smaku ziołami i mielonym chili.

    Nakładam na talerz posypuję natką pietruszki i podaję.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować