Kiedy dynia zaczyna królować w kuchni to znak że jesień stoi pod drzwiami z całą ferią barw, smaków i zapachów. Ja swoją dynię właśnie zerwałam z ogrodu i zrobiłam danie jednogarnkowe, smaczne i pożywne, cały obiad w 35 minut.
35 min
Składniki:
80 dag podudzi z kurczaka bez skóry i kości
70 dag świeżej dyni
400 ml rosołu
1 mała cukinia
20 dag makaronu świderki
6 dużych pieczarek
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
Szczypta mielonego chili
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonych ziół z lubczykiem, natką pieruszki
2 łyżki słodkiej śmietanki
Natka pietruszki do posypania
Gulasz z dyni, podudzi kurczaka i makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myję, kroję w kostkę, oprószam solą, pieprzem oraz słodką papryką, podlewam oliwą, mieszam, odstawiam na 5 minut, po czym duszę 10 minut, dodając w trakcie pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek z cebulą duszę 5 minut.
2.Dodaję obraną ze skóry dynię pokrojoną w kostkę oraz cukinię i pieczarki, podlewam całość rosołem, przykrywam i duszę na małym ogniu 20 minut-aż warzywa i mięso będą miękkie, wsypuję suchy makaron, gotuję jeszcze 4 minuty, zabielam słodką śmietanką.
3.Zestawiam z ognia i czekam chwilę aż makaron dojdzie w sosie. Doprawiam ewentualnie jeszcze do smaku ziołami i mielonym chili.
Nakładam na talerz posypuję natką pietruszki i podaję.
Smacznego!
Komentarze