Gulasz z cukinią i pieczarkami

4.39 (178 ocen)

  • 45 min

Pyszny i bardzo pożywny.

  • 45 min

Składniki:

  • na 3-4 porcje:

    ok. 600 g wieprzowego mięsa (u mnie szynka),
    mała cukinia,
    250 g pieczarek,
    marchewka,
    duża cebula,
    2 duże ząbki czosnku,
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    ok. 2-3 szklanek domowego bulionu lub wody (tyle, by płyn zakrył składniki),
    liść laurowy,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn, opcjonalnie suszona bazylia lub/i oregano, słodka papryka, granulowany czosnek, kilka ziarenek ziela angielskiego
    natka pietruszki do posypania potrawy
Wystaw ocenę:

4.39 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z cukinią i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę, przesmażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić plastry cukinii, marchewki i pieczarek oraz drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach smażenia dodać drobno posiekany czosnek, a po minucie mięso. Zalać całość wodą lub bulionem (tyle, by lekko zakrył składniki), dodać liść laurowy i doprawić. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Pod koniec duszenia dodać koncentrat. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go łyżką mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości płynu. Gotowe danie posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso Pieczarki Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować