Gulasz z boczniaków

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To potrawa dla ludzi zabieganych. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a jest naprawdę smaczna.

Składniki:

  • ● 1 kg boczniaków
    ● 3 cebule
    ● po 1 papryce czerwonej i żółtej
    ● 2-3 płaskie łyżki mąki
    ● 1 litr bulionu warzywnego
    ● 150 g koncentratu pomidorowego lub keczupu
    ● 150 g śmietanki 12-proc.
    ● 100 ml zimnej przegotowanej wody
    ● przyprawa do bigosu
    ● sól
    ● pieprz
    ● 4-5 łyżek oleju
    ● ew. 250 g pokrojonej w kostkę kiełbasy lub boczku
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczniaki kroimy w kostkę,
    smażamy na oleju ok. 10 minut.
    Dodajemy pokrojone w półkrążki
    cebule, papryki pokrojone w kostkę i ew. kiełbasę. Dusimy
    10 minut. Doprawiamy
    przyprawą do bigosu, koncentratem,
    solą i pieprzem. Dusimy
    jeszcze 5 minut. Wlewamy
    gorący bulion, zagotowujemy.
  • 2. Mąkę mieszamy ze
    śmietanką i wodą. Dokładnie
    rozrabiamy. Wlewamy do
    gotującego się gulaszu.
    Chwilę podgrzewamy, nie
    doprowadzając do wrzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować