To potrawa dla ludzi zabieganych. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a jest naprawdę smaczna.
Składniki:
● 1 kg boczniaków
● 3 cebule
● po 1 papryce czerwonej i żółtej
● 2-3 płaskie łyżki mąki
● 1 litr bulionu warzywnego
● 150 g koncentratu pomidorowego lub keczupu
● 150 g śmietanki 12-proc.
● 100 ml zimnej przegotowanej wody
● przyprawa do bigosu
● sól
● pieprz
● 4-5 łyżek oleju
● ew. 250 g pokrojonej w kostkę kiełbasy lub boczku
Gulasz z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczniaki kroimy w kostkę,
smażamy na oleju ok. 10 minut.
Dodajemy pokrojone w półkrążki
cebule, papryki pokrojone w kostkę i ew. kiełbasę. Dusimy
10 minut. Doprawiamy
przyprawą do bigosu, koncentratem,
solą i pieprzem. Dusimy
jeszcze 5 minut. Wlewamy
gorący bulion, zagotowujemy.
2.Mąkę mieszamy ze
śmietanką i wodą. Dokładnie
rozrabiamy. Wlewamy do
gotującego się gulaszu.
Chwilę podgrzewamy, nie
doprowadzając do wrzenia.
Komentarze