Cóż to był za gulasz!!! Absolutny mój faworyt w temacie gulaszy. Żołądki, a do tego ostry posmak pora i słodka śmietanka wspaniale się uzupełniły.
1 godz. 30 min
Składniki:
300 g żołądków drobiowych
kawałek pora białej części (ja miałam około 10 cm bardzo grubego pora)
1/3 szklanki śmietanki 30%
mała marchewka
1/2 pietruszki
1 łyża masła
2 listki laurowe
1 kopiasta łyżka mąki
ziele angielskie
sól, pieprz
Gulasz z żołądków drobiowych w sosie porowo - śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki oczyścić i przelać wrzątkiem, następnie pokroić w paski. Zalać 0,5 l. wody dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i gotować do czasu aż żołądki będą miękkie. W połowie gotowania dodać pokrojona marchewkę i pietruszkę.
Pora pokroić w półksiężyce i podsmażyć do miękkości na maśle. Następnie dodać do ugotowanych żołądków, zalać śmietaną. Mąkę rozprowadzić w 1/3 szklance wody i zagęścić gulasz.
Komentarze