Gulasz z żołądków w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki myjemy i zalewamy taką ilością wody aby w miarę swobodnie pływały. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Dodajemy trochę soli, liście laurowe i ziela angielskie. Żołądki gotujemy do miękkości około 1,5 godziny.
2.Miękkie żołądki wyławiamy z wywaru i kroimy na małe kawałeczki, wrzucamy z powrotem do wywaru. Liście laurowe i ziela angielskie wyrzucamy.
3.Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę. Cebule również obieramy i kroimy na małe kawałki. Wszystkie warzywa wrzucamy do wywaru.
4.Ponieważ w czasie gotowania żołądków wywar trochę się wygotowuje to po włożeniu warzyw dolewamy jeszcze do wywaru wody w takiej ilości aby wszystkie składniki w miarę ,,luźno,, pływały (około 2 szklanek). Całość zagotowujemy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać także niewielką ilość cukru.
5.Gdy warzywa będą już miękkie, nasz gulasz zaprawiamy mąką. Dajemy jej w zależności ile dolewaliśmy wody ale mniej więcej 2 pełne łyżki. Robimy zaprawkę w następujący sposób: 2 czubate łyżki mąki rozprowadzamy w 0,5 szklanki zimnej wody. Wlewamy to do gulaszu cały czas mieszając do zgęstnienia. Zagotowujemy. Gulasz zdejmujemy z ognia. Na sam koniec w kilku łyżkach gorącego gulaszu rozrabiamy (zahartowujemy) łyżkę śmietany, wlewamy do całości, mieszamy.
Komentarze