Gulasz z wątróbki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kuchnia to moje królestwo. Gotowanie, zwłaszcza przy dźwiękach muzyki,pozwala mi oderwać się od codzienności. Pomysły czerpię z internetu, ale często je modyfikuję. Podpatruję też dania na rodzinnych

Składniki:

  • ● 1/2 kg wątróbki drobiowej
    ● 25 dag cebuli
    ● 25 dag pieczarek
    ● 25 dag różnokolorowej papryki
    ● mały por
    ● 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    ● łyżka śmietany
    ● łyżka mąki
    ● łyżeczka słodkiej papryki
    ● 1 szkl. bulionu z kostki
    ● sól
    ● pieprz
    ● puszka kukurydzy
    ● tłuszcz do smażenia

Gulasz z wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wątróbki usuwamy błony.
    Mięso myjemy, lekko solimy, odstawiamy. Warzywa oczyszczamy,
    myjemy. Pora kroimy
    w półplasterki, a papryki, pieczarki
    i cebule w kostkę.
  • 2. Cebulę podsmażamy, dodajemy
    pieczarki. Smażymy na
    małym ogniu. Gdy woda nieco
    odparuje, dodajemy paprykę
    i pora. Dusimy do miękkości,
    od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Wątróbkę kroimy w kostkę
    i smażymy na osobnej patelni.
    Dodajemy do warzyw. Wlewamy
    bulion, dodajemy koncentrat,
    doprawiamy do smaku.
    Następnie wsypujemy osączoną
    z zalewy kukurydzę
  • 4. Gulasz zagęszczamy mąką
    wymieszaną ze śmietaną. Delikatnie
    mieszamy. Podajemy
    z pieczywem lub ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2010

Komentarze

Podobne przepisy