1.Wołowinę tniemy w kostkę, przyprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką i odstawiamy na 2h do lodówki.
2.W dużym garnku rozgrzewamy 4-5 łyżek oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy szalotkę pociętą w kostkę. Gdy cebula się zeszkli zmiejszamy ogień i wsypujemy całą słodką paprykę. Ważne - nie wrzucamy papryki na wrzący olej bo zrobi się gorzka.
3.Dodajemy posiekany czosnek i mieszamy. Gdy papryka zmiesza się w całości z olejem, całość zalewamy 0,5 litra wody, zagotowujemy. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy mięso, przecier pomidorowy i majeranek, wlewamy 0,25l wina i dusimy przez 2 godziny, co jakiś czas podlewając gulasz winem - docelowo wlana ma być cała butelka, gotujemy do miękkości mięsa.
Porady
Gulasz najlepiej smakuje z czeskimi knedlami z chleba.
Komentarze