Gulasz wieprzowy z warzywami

4.5 (144 ocen)

  • 60 min

Smacznie, zdrowo, kolorowo!

  • 60 min

Składniki:

  • 50-60 dag świeżej wieprzowej łopatki
    1-2 marchewki
    kawałek korzenia selera
    1 korzeń pietruszki
    1 cebula
    puszka kukurydzy
    puszka zielonego groszku
    strąk papryki czerwonek
    2 ząbki czosnku
    2-3 łyżki mąki
    olej do smażenia
    ok. 1l bulionu drobiowego(ja dodaję z kostki)
    sól
    pieprz
    liść laurowy
    2-3 ziarna ziela angielskiego
    lubczyk(szczypta)
    gałka maszkatołowa
    papryka mielona (preferuję ostrą)
    natka pietruszki/szczypiorek do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na głębokiej patelni lub w brytfannie rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju.
  • 2. Łopatkę płuczemy, kroimy w kostkę, oprószamy dość obficie mąką , wrzucamy na rozgrzany olej i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i zasmażymy jeszcze chwilę z mięsem(ok.5 min).
  • 3. Przygotowanym bulionem zalewamy smażące się mięso, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, gałkę. Całość przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Po ok. 15-20 min dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę,selera,pora, paprykę i nadal dusimy.
  • 4. Gdy mięso i warzywa będą miękkie dodajemy odsączony groszek, kukurydzę, doprawiamy solą, pieprzem, opcjonalnie papryką, a tuż przed wyłączeniem ognia dodajemy przeciśnięty czosnek.
  • 5. Przed podaniem posypujemy zieleniną.
    Gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem, warto też wypróbować z plackami ziemniaczanymi.

Porady

Można także wykorzystać gotowe mieszanki mrożonych warzyw- należy je wówczas dodać pod koniec duszenia, by się nie rozgotowały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować