Gulasz wieprzowy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na głębokiej patelni lub w brytfannie rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju.
2.Łopatkę płuczemy, kroimy w kostkę, oprószamy dość obficie mąką , wrzucamy na rozgrzany olej i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i zasmażymy jeszcze chwilę z mięsem(ok.5 min).
3.Przygotowanym bulionem zalewamy smażące się mięso, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, gałkę. Całość przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Po ok. 15-20 min dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę,selera,pora, paprykę i nadal dusimy.
4.Gdy mięso i warzywa będą miękkie dodajemy odsączony groszek, kukurydzę, doprawiamy solą, pieprzem, opcjonalnie papryką, a tuż przed wyłączeniem ognia dodajemy przeciśnięty czosnek.
5.Przed podaniem posypujemy zieleniną.
Gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem, warto też wypróbować z plackami ziemniaczanymi.
Porady
Można także wykorzystać gotowe mieszanki mrożonych warzyw- należy je wówczas dodać pod koniec duszenia, by się nie rozgotowały.
Komentarze