Gulasz wieprzowy z warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Gulasz to świetny pomysł na smaczny i pożywny obiad, który możesz wstawić do lodówki i podgrzać następnego dnia. Wtedy będzie jeszcze smaczniejszy.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -1 kg łopatki wieprzowej
    -3 cebule
    -2 ząbki czosnku
    -1 łyżeczka słodkiej papryki
    -1 łyżeczka wegety
    -1 łyżeczka majeranku
    -1 liść laurowy
    1/2 łyżeczki pieprzu
    -4 łyżki koncentratu pomidorowego
    -1/2 pora
    -1/2 marchewki
    -1 łyżka oleju roślinnego
    - 3 łyżki mąki

Gulasz wieprzowy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krok 1 1. Mięso kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy i układamy na talerzu. Następnie mięso obsmażamy na złocisty kolor, dodajemy cebulę, pokrojoną marchewkę i pora.
  • Krok 2 2. Całość zalewamy wodą w takiej ilości, aby pprzykryła mięso i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Potem dodajemy wegetę, liść laurowy, pieprz, paprykę, zmiażdżony czosnek, majeranek i koncentrat pomidorowy i dusimy, aż mięso będzie miękkie.

    Pod koniec mąkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do gulaszu. Gotujemy jeszcze 5 minut, mieszając i gotowe.

    Smacznego!

Porady

Możesz również użyć mięsa wołowego. Ja podaję gulasz z kaszą lub kopytkami. Gulasz wieprzowy powinien być lekko ostry, w przeciwnym wypadku może być trochę mdły. Zamiast koncentratu możesz użyć sosu pomidorowego, ale musisz wtedy dodać większą ilość.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy