gulasz wieprzowy z papryką

4.48 (175 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sycący obiad na chłodniejsze dni. Źródło: http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/02/gulasz-wieprzowy.html (przepis odrobinkę zmodyfikowałam)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ok. 500- 600 g mięsa wieprzowego ( ja użyłam szynki )
    papryka czerwona
    4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
    1 strąk papryczki chili (opcjonalnie, ja nie użyłam)
    cebula
    średnia marchewka
    przyprawy :
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    2 – 3 listki laurowe
    sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek
    do zagęszczenia sosu:
    2 łyżki mąki pszennej
    około 50 ml wody

Wystaw ocenę:

4.48 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz Szynki

Gulasz wieprzowy z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie oczyścić, usunąć błonki i pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni przez około 30 minut. Na drugiej patelni usmażyć pokrojoną w plasterki marchewkę, następnie dorzucić do niej pokrojone w kostkę cebulę i paprykę. Mięso przełożyć do rondla i zalać wodą tak, aby je przykryła. Nałożyć pokrywkę i dusić około 40 minut, do miękkości (w tym czasie należy co jakiś czas uzupełniać wodę). Do gotowego mięsa dorzucić przesmażone warzywa, dodać koncentrat i przyprawy. Zagęścić mąką rozmieszaną z wodą. Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Mięso Papryka Ryż Szynka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować