Gulasz wieprzowy z szynki w sosie własnym

4.63 (247 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

pycha:)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
    2 cebule
    1 duża marchew
    2 listki laurowe
    2 łyżki papryki słodkiej suszonej w płatkach
    2 łyżki mąki
    1 kostka mięsna
    przyprawy:
    przyprawa do mięsa wieprzowego
    sól
    pieprz czarny mielony
    papryka słodka mielona
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.63 (247 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz wieprzowy z szynki w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wieprzowe dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy w większą kostkę (wielkość uzależniona jest od naszych upodobań). Przyprawy łączymy ze sobą. Pokrojone kawałki mięsa przekładamy do dużej miski, dodajemy przyprawy oraz paprykę słodką suszoną w płatkach, mieszamy wszystko ze sobą, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Odstawiamy do lodówki aby składniki „przegryzły” się ze sobą (ja pozostawiam zawsze na całą noc). Cebulę oraz marchew obieramy. Cebulę kroimy w większą kostkę, marchew natomiast ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Mięso wyjmujemy z lodówki, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je tak długo aż zacznie przybierać ciemnobrązowy kolor od smażenia, tak przygotowane mięso przekładamy do garnka lub brytfanny. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę, gdy zacznie robić się miękka dodajemy marchew i dusimy do miękkości. Podsmażone warzywa dodajemy do mięsa i zalewamy to wszystko gorącą, przegotowaną wodą, mięso musi być zakryte, dodajemy listki laurowe, kostkę mięsną. Dusimy pod przykryciem przez około 60 minut, aż mięso będzie miękkie. Na samym końcu smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę pszenną rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i stopniowo wlewamy do mięsa. Dusimy wszystko przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia i podajmy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na zupę - zupa gulaszowa oraz świetne danie - fasolka po bretońsku

 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.84 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Żeberka duszone w gęstym sosie

To może cię zainteresować