Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami

4.48 (160 ocen)

To mój ulubiony gulasz, nie znam osoby, któremu by nie smakował. W moim domu nie może zabraknąć woreczka z suszonymi grzybami. Przypomnieć sobie zapach lasu zimową porą…bezcenne.

Składniki:

  • • 700g szynki wieprzowej,
    • 40g suszonych grzybów,
    • 1 duża cebula,
    • 2 liście laurowe,
    • 2 ziela angielskie,
    • 3 ziarna pieprzu,
    • ½ łyżeczki majeranku,
    • Około 3,5 szklanki wody,
    • Szczypta ostrej papryki,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • 3 łyżeczki mąki pszennej,
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby płuczemy, następnie zalewamy wrzącą wodą i moczymy przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie kroimy je na mniejsze kawałki np. w paski, a wodę pozostawiamy.
  • Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami 2. Mięso kroimy w kostkę.
  • Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami 3. Obsmażamy je na rumiano z każdej strony na dużym ogniu i przekładamy do rondla. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i przekładamy ją do rondla.
  • Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami 4. Dodajemy też grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Z patelni zeskrobujemy smaczki pozostałe po smażeniu mięsa i dodajemy do reszty składników. Całość zalewamy wodą z moczenia grzybów tak, aby przykryła wszystkie składniki cienką warstwą. Wodę tę można przelać przez sitko, aby do gulaszu nie dostał się ewentualnie piasek z suszonych grzybów.
  • Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami 5. Dusimy wszystko razem pod przykryciem do miękkości mięsa, na wolnym ogniu, około 1,5-2h. W czasie duszenia podlewamy co jakiś czas gulasz wodą z moczenia grzybów, aby cały czas wszystkie składniki gulaszu były przykryte. Gdy ta woda się skończy to podlewamy zwykłym wrzątkiem. Pod koniec dodajemy majeranek, ostrą paprykę i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozrabiamy z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlewamy do rondla i mieszamy, gulasz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
    Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty lub ogórkiem. Można go też podawać z ziemniakami.
    Życzę smacznego :)

Porady

Zamiast szynki można użyć łopatki lub karkówki. Wybrałam szynkę, bo to chude mięso wieprzowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

4.45 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gulasz wieprzowy z grzybami

To może cię zainteresować