Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną

4.82 (200 ocen)

  • 35 min

Czasami gdy znudzą mi się ziemniaki na obiad preferuję kaszę , ale jak kasza to i treściwe mięsko w sosie :) Ten gulasz robi się szybko i jest dość tani w przygotowaniu :)

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na 6/7 osób:
    1 kg łopatki wieprzowej
    2 cebule
    2 marchewki
    1 kostka rosołowa wołowa
    3 płaskie łyżki mąki
    liść laurowy
    sól , pieprz

    4 woreczki kaszy jęczmiennej perłowej
Wystaw ocenę:

4.82 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę wrzucić na patelnię , smażyć do odparowania powstałej wody.
  • 2. Dodać posiekaną cebulkę i pokrojoną w pół plasterki marchew , zalać szklanką wody , dodać kostkę. Dusić pod przykryciem ok 10 min.
  • 3. Zawartość patelni przełożyć do garnka , zalać szklanką wody , wsypać sól , pieprz i liść laurowy . Na patelni zrobić zasmażkę - rozgrzać 4 łyżki oleju wsypać mąkę energicznie mieszając. Wlać do garnka , wymieszać , dusić wszystko razem ok 5 min aż sos zgęstnieje.
  • 4. Kaszę ugotować wg. przepisu na opakowaniu , podawać polaną sosem.

Porady

Najlepiej smakuję podane z ogórkiem kiszony lub korniszonym , ewentualnie z grzybkami w occie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować