Proste, a jednocześnie smaczne połączenie składników może urozmaicić nie jeden obiad. Miękkie mięso, fasolka szparagowa i suszone pomidory - idealnie smakują z delikatnym sosem.
Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę umyć, poodcinać końce i przekroić na 2-3 części, s suszone pomidory pokroić w paseczki.
2.Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę i wymieszać z papryką oraz niewielką ilością soli.
Następnie podsmażyć je na odrobinie tłuszczu i przełożyć do garnka.
3. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany), pomidory, listki laurowe, bazylię i ziarenka ziela angielskiego.
Całość zalać wodą (tak, aby przykryła zawartość), wymieszać i dusić do miękkości (około 40-45 minut - w zależności od rodzaju mięsa) na małym ogniu - pod przykryciem.
Po 10 minutach gotowania dodać fasolkę szparagową.
(Można to zrobić na samym początku, ale ja wolę, gdy fasolka jest "chrupiąca".)
4.Gulasz doprawić do smaku i opcjonalnie - sos zagęścić za pomocą mąki.
Komentarze