Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Proste, a jednocześnie smaczne połączenie składników może urozmaicić nie jeden obiad. Miękkie mięso, fasolka szparagowa i suszone pomidory - idealnie smakują z delikatnym sosem.

  • 60 min

Składniki:

  • (3 porcje)
    500g mięsa wieprzowego (u mnie karkówka)
    5-7 suszonych pomidorów (większych)
    2 garście fasolki szparagowej
    1 listek laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    2 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    papryka słodka w proszku
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    olej
    Opcjonalnie:
    1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1wh1ork 1. Fasolkę umyć, poodcinać końce i przekroić na 2-3 części, s suszone pomidory pokroić w paseczki.
  • 2. Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę i wymieszać z papryką oraz niewielką ilością soli.
    Następnie podsmażyć je na odrobinie tłuszczu i przełożyć do garnka.
  • 3. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany), pomidory, listki laurowe, bazylię i ziarenka ziela angielskiego.
    Całość zalać wodą (tak, aby przykryła zawartość), wymieszać i dusić do miękkości (około 40-45 minut - w zależności od rodzaju mięsa) na małym ogniu - pod przykryciem.
    Po 10 minutach gotowania dodać fasolkę szparagową.
    (Można to zrobić na samym początku, ale ja wolę, gdy fasolka jest "chrupiąca".)
  • 4. Gulasz doprawić do smaku i opcjonalnie - sos zagęścić za pomocą mąki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Fasolka szparagowa Pomidor Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować