Gulasz wieprzowy z czosnkiem niedźwiedzim

0 (0 ocen)

Pyszny, aromatyczny z kruchymi kawałkami mięsa. Smakuje z ziemniakami, kaszami, kluskami różnego rodzaju.

Składniki:

  • ok 1 kg mięsa wieprzowego gulaszowego np łopatka
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    ziele angielskie
    liść laurowy
    puszka pomidorów krojonych
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
    1 łyżka słodkiej papryki w proszku
    szczypta wędzonej papryki w proszku
    przyprawa do gulaszu lub wieprzowiny
    rozmaryn suszony
    sól
    pieprz świeżo mielony
    olej do smażenia
    mąka lub chleb razowy do zagęszczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz wieprzowy z czosnkiem niedźwiedzim 1. Mięso oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawami. Na rozgrzanej patelni i odrobinie oleju podsmażyć z każdej strony.
  • Gulasz wieprzowy z czosnkiem niedźwiedzim 2. Podsmażone mięso przełożyć do garnka i zalać wodą tak by je lekko zakrywała. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory z puszki, zioła i cebulę pokrojoną w pióra. Gotować na małym ogniu ok 1-1,5 godziny aż mięso będzie całkowicie miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Całość zagęścić razowym chlebem lub mąką ziemniaczaną z wodą ( 2 łyżki mąki na 2 łyżki zimnej wody)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować