uniwersalny gulasz do kaszy, ziemniaków czy placków ziemniaczanych
Składniki:
700 g mięsa gulaszowego wieprzowego
1 duża cebula
1 czerwona papryka
1 średnia cukinia
250 g pieczarek
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka piri piri
1 łyżeczka przyprawy ognisty smok
sól do smaku
pieprz do smaku
1 kostka bulionowa grzybowa
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
500 ml wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Gulasz wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mięso pokroić jeśli są duże kawałki.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wsypać paprykę i ja podsmażyć.
Wrzucić mięso, podsmażyć.
Paprykę, cukinię i cebulę pokroić w sporą kostkę, pieczarki pokroić na ćwiartki ( jeśli są duże to drobniej ).
Do podsmażonego mięsa wrzucić warzywa i pieczarki i chwilę smażyć od czasu do czasu mieszając.
Wszystko podlać wodą, dodać przyprawy oraz kostkę i dusić do miękkości mięsa.
W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku.
Na koniec w niewielkiej ilości wody wymieszać mąkę ziemniaczaną i zagęścić nią gulasz.
Zagotować.
Komentarze