Gulasz wołowy z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyłem, osuszyłem i pokroiłem w dużą kostkę.
Na rozgrzany tłuszcz wrzuciłem mięso i podsmażyłem ze wszystkich stron na rumiano.
Do mięsa wrzuciłem posiekaną cebulę i czosnek, lekko przysmażając ( około 1 min ), dodałem mąkę, chwilę jeszcze smażyłem. Następnie zalałem bulionem wołowym, dodałem przyprawę i dusiłem na wolnym ogniu przez 90 min.
Ziemniaki obrałem, pokroiłem na ćwiartki i ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem.
Do sosu dodałem koncentrat pomidorowy, majeranek i pokrojone w paski papryki. Gotowałem do miękkości papryki ( bez przykrycia, do momentu uzyskania pożądanej gęstości ). Do smaku doprawiłem solą i pieprzem ( wg uznania ).
Na każdy talerz wyłożyłem ziemniaki, polałem gorącym sosem.
Komentarze