Gulasz wołowy z ziemniakami

4.5 (166 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Pyszny i aromatyczny. Prosty w przygotowaniu.

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego (gulaszowego)
    2 łyżki smalcu
    2 duże cebule
    4 ząbki czosnku
    3 łyżki mąki
    1 l bulionu wołowego
    1 łyżka przyprawy do wołowiny
    6 średniej wielkości ziemniaków
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka suszonego majeranku
    1 papryka żółta
    1 papryka czerwona
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz wołowy z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz wołowy z ziemniakami 1. Mięso umyłem, osuszyłem i pokroiłem w dużą kostkę.

    Na rozgrzany tłuszcz wrzuciłem mięso i podsmażyłem ze wszystkich stron na rumiano.

    Do mięsa wrzuciłem posiekaną cebulę i czosnek, lekko przysmażając ( około 1 min ), dodałem mąkę, chwilę jeszcze smażyłem. Następnie zalałem bulionem wołowym, dodałem przyprawę i dusiłem na wolnym ogniu przez 90 min.

    Ziemniaki obrałem, pokroiłem na ćwiartki i ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem.

    Do sosu dodałem koncentrat pomidorowy, majeranek i pokrojone w paski papryki. Gotowałem do miękkości papryki ( bez przykrycia, do momentu uzyskania pożądanej gęstości ). Do smaku doprawiłem solą i pieprzem ( wg uznania ).

    Na każdy talerz wyłożyłem ziemniaki, polałem gorącym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować