Gulasz wołowy z puree z kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najlepiej dzień wcześniej lub 3 godziny przed gotowaniem. Wołowinę pokroić na drobną kostkę i włożyć do miseczki, natrzeć oliwą, solą i pieprzem oraz marynatą BBQ. Wstawić do lodówki.
2.Wyciągnąć mięso i odstawić. Pokroić cebulę w drobne piórka i rozgnieść czosnek.
3.Nagrzać garnek z grubym dnem i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać mięso i dobrze przysmażyć z każdej strony. Dodać sosy, paprykę, cukier, piwo i bulion. Chwilę mieszać i przykryć pokrywką. Gotować na bardzo małym ogniu, przez 3 godziny lub więcej.
4.15 minut przed końcem, dodać pokrojone, umyte prawdziwki, podsmażyć i przykryć. Po 10 minutach zamieszać.
5.W tym samym czasie zacząć robić puree, do gotującej się wody dodajemy odcedzoną kukurydzę. Chwilę gotujemy i odcedzamy, znów wkładamy do garnka, dodajemy masło oraz czosnek, podsmażamy. Blenderem ręcznym miksujemy kukurydzę, po chwili dodajemy śmietankę i znów bardzo dokładnie miksujemy. Doprawiamy i podajemy z gulaszem.
Komentarze