Gulasz wołowy z dynią i z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

Dynia nadal rządzi a z szlachetną wołowiną i moimi ulubionymi suszonymi pomidorami to już idealny jesienny obiad. Ziemniaki mi się rozgotowały nadając gęstości gulaszowi, dzięki temu nie trzeba już dodawać ani grama mąki. Przedstawiam danie jednogarnkowe.

Składniki:

  • składniki:
    0,5 kg wołowiny (u mnie antrykot)
    ok. 40 dag obranej dyni piżmowej
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    ok. 8 suszonych pomidorów
    0,5 kg ziemniaków
    3 liście laurowe
    suszony rozmaryn
    olej
    sól,
    3 kulki pieprzu
    1,5 l wody albo bulionu

    dekoracja:
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gulasz wołowy z dynią i z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju aż się zeszkli. Wołowinę kroimy w kostkę w poprzek włókien, i dodajemy do cebuli - podsmażamy. Na koniec dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Zalewamy wodą albo bulionem (jeśli mamy).
  • 2. Dodajemy liście laurowe, pieprz i dusimy przez 2 h. Po tym czasie kroimy dynię oraz ziemniaki w kostkę, dodajemy do gulaszu i doprawiamy solą, pieprzem. Gotujemy następną godzinę. Na sam koniec dodajemy pomidory suszone pokrojone w kostkę oraz rozmaryn. (Całość gotujemy około 3 h). Dekorujemy natką pietruszki.

Porady

Możemy tę potrawę także zapiec w piecu, albo dodać do niej wino. Wszystko wg własnego uznania :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować