Gulasz paprykowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Świetna potrawa na obiad bądź jako ciepły posiłek na imprezie ;P Baaaaardzo smaczny polecam serdecznie :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki
    2 czerwone papryki
    2 żółte papryki
    10 pieczarek
    3 pomidory
    2 średnie cebule
    czosnek 4 ząbki
    szczypta ostrej papryki
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    zioła prowansalskie
    świeża bazylia

Gulasz paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę, osolić, popieprzyć, posypać słodką papryką, ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi. Mięso dobrze wymieszać z przyprawami i odstawić do lodówki na pół godziny żeby się przegryzło.

    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i przegotować, następnie przetrzeć przez sitko lub za pomocą przecieraka (można też użyć gotowego przecieru pomidorowego).

    Mięso dobrze obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Przełożyć do garnka podlać połową szklanki wody i dusić pod przykryciem.
    Gdy mięsko nam się dusi kroimy paprykę w dużą kostkę, pieczarki w plasterki a cebulę w półplasterki. . Wszystkie warzywa dodajemy do duszącego się mięsa solimy wszystko odrobinę.

    Czosnek przeciskamy przez praskę, bazylię siekamy drobno i dodajemy do mięsa i warzyw.

    Całość mieszamy i pod przykryciem dusimy do miękkości mięsa.
    Podajemy wedle uznania z bułką, chlebem lub kaszą, makaronem lub ziemniakami :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy