Gulasz paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w kostkę, osolić, popieprzyć, posypać słodką papryką, ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi. Mięso dobrze wymieszać z przyprawami i odstawić do lodówki na pół godziny żeby się przegryzło.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i przegotować, następnie przetrzeć przez sitko lub za pomocą przecieraka (można też użyć gotowego przecieru pomidorowego).
Mięso dobrze obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Przełożyć do garnka podlać połową szklanki wody i dusić pod przykryciem.
Gdy mięsko nam się dusi kroimy paprykę w dużą kostkę, pieczarki w plasterki a cebulę w półplasterki. . Wszystkie warzywa dodajemy do duszącego się mięsa solimy wszystko odrobinę.
Czosnek przeciskamy przez praskę, bazylię siekamy drobno i dodajemy do mięsa i warzyw.
Całość mieszamy i pod przykryciem dusimy do miękkości mięsa.
Podajemy wedle uznania z bułką, chlebem lub kaszą, makaronem lub ziemniakami :)
Komentarze