Najlepszy jaki do tej pory jadłam- innego chyba już robić nie będę :)
Składniki:
700 g wieprzowiny na gulasz
2 marchewki
cebula
250 g pieczarek
2-3 zabki czosnku
200 g boczku
puszka 500 ml piwa ciemnego, np. Guiness
200-250 ml bulionu
150 ml przecieru pomidorowego (passaty)
1 łyżka mąki ziemniaczanej i 1 łyżka mąki pszennej
oliwa z oliwek
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku (lub pieprz cayenne)
oregano
kurkuma
natka pietruszki
kasza gryczana/ziemniaki/ryż- do wyboru
Gulasz na guinessie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę, cebulę w piórka a czosnek obieramy i siekamy drobniutko.
2.W dużym garnku na oliwie podsmażamy cebulkę, dodajemy czosnek i mięso i obsmażamy przez kilka minut, solimy i pieprzymy.
3.Nastepnie dodajemy boczek pokrojony w kosteczkę i wrzucamy kilka ziarenek ziela angielksiego, 2-3 liście laurowe, słodką i ostrą paprykę w proszku i oregano (przyprawy dodajemy w ilości, która nam odpowiada). Smażymy kilka minut i nastepnie wlewamy piwo i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.
4.Wlewamy gorący bulion, i gotujemy gulasz na małym ogniu przez około godzinę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę lub w plastry marchewkę i pokrojone w plasterki pieczarki. Chwilę gotujemy i dodajemy passatę. gotujemy jeszcze przez około pół godziny.
5.Jeśli gulasz jest za rzadki to możemy zagęścić go mąką pszenną i ziemniaczaną, które przesiewamy bezpośrednio do garnka, mieszamy i zagotowujemy.
6.Możemy podawać go z ziemniakami, ryżem, kaszą gryczaną- ja osobiście wybrałam kaszę gryczaną i dodatkowo posypałam gulasz posiekaną natką pietruszki.
Komentarze