Moja 5-osobowa rodzina lubi zdrowe, a zarazem treściwe dania. Taki jest ten gulasz.
Składniki:
1 kg karkówki, szynki lub łopatki
cebula
marchewka
po 1/2 papryki żółtej i czerwonej
garść posiekanej natki pietruszki
liść laurowy
ziele angielskie
przyprawa do gulaszu
olej do smażenia
2-3 łyżki mąki
Gulasz mięsny z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
2.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wsypujemy do mięsa i dusimy.
3.Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w krążki, a papryki w paski. Paprykę, marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie dodajemy do mięsa. Doprawiamy przyprawą do gulaszu. Wlewamy tyle wody, aby mięso było przykryte. Dusimy do miękkości.
4.Odlewamy kilka łyżek sosu i studzimy. Mieszamy z mąką i ponownie wlewamy do garnka. Gotujemy, ciągle mieszając. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub kaszą.
Porady
● Do dania można dodać trochę groszku konserwowego.
● Aby gulasz był pikantny, można doprawić go ostrą mieloną papryką.
Komentarze