Gulasz mięsny z warzywami

4.51 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja 5-osobowa rodzina lubi zdrowe, a zarazem treściwe dania. Taki jest ten gulasz.

Składniki:

  • 1 kg karkówki, szynki lub łopatki
    cebula
    marchewka
    po 1/2 papryki żółtej i czerwonej
    garść posiekanej natki pietruszki
    liść laurowy
    ziele angielskie
    przyprawa do gulaszu
    olej do smażenia
    2-3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz mięsny z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz mięsny z warzywami 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wsypujemy do mięsa i dusimy.
  • 3. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w krążki, a papryki w paski. Paprykę, marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie dodajemy do mięsa. Doprawiamy przyprawą do gulaszu. Wlewamy tyle wody, aby mięso było przykryte. Dusimy do miękkości.
  • 4. Odlewamy kilka łyżek sosu i studzimy. Mieszamy z mąką i ponownie wlewamy do garnka. Gotujemy, ciągle mieszając. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub kaszą.

Porady

● Do dania można dodać trochę groszku konserwowego. ● Aby gulasz był pikantny, można doprawić go ostrą mieloną papryką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować